perjantai 4. maaliskuuta 2011

Jäätävää!


No totta kai se kaivolta lähtevä vettä kuljettava putki jäätyi (tänäkin vuonna) meilläkin. Jäätyi, vaikka viime talvesta viisastuneena lisää lämmikettä tungin putken lähelle ja pidimme hanaa auki joulukuun puolivälistä lähtien. Niin siltikin, luonnonlaeille emme mitään voineet. Kevään merkki kai tuokin on.

Sunnuntai-aamuna kävin vielä suihkussa ja kaikki oli ok. Päivällä sain viestin kotoa, että vettä ei tule. Ilta kuluikin sitten saunaa lämmittäessä ja putkea lämmittäessä. Saatiin siis saunakin kuumaksi tässä talossa vihdoin viimein. Vielä kun olisi lauteet olleet saunassa kiukaan kaverina, niin mikäs siinä olisi sulatellessa. Vaan kun ei, niin ei. Ei lauteita. Eikä vettä taloon. -Paitsi pieni noro pesuhuoneen hanasta.

Siinähän ei sitten auttanut tietenkään muu, kuin ottaa ammattilaisiin yhteyttä. Soitto lvi-yritykseen, josta jo neljännellä yrittämällä vastattiinkin. Viime vuonna eivät luvanneet samalla viikolla apua meille, tällä kerralla onnistui sentään seuraavalle aamulle.

Tuli ilta ja tuli aamu. Ja saapui putkimies. Näytin putken pään, lähdin töihin ja jätin putkimiehen kellariin työn touhuun. Runsaan tunnin kuluttua sain puhelun vaimolta. Vettä tulee taas. Riemullista oli se. Kovin äkkiä sitä huomaa silloin, kun sitä ei taloon tule, miten tärkeää veden saanti on. Lähtiessään vielä oli lvi-asentaja vaihtanut liittimen vuotavaan wc:n lämminvesiputkeen. Kaikki hyvin. Nopeaa toimintaa, hyvää palvelua. Kiitos siitä.

Mutta. Kuusi tuntia myöhemmin vedentulo lakkaa. Siitä kaksi tuntia myöhemmin saan siitä tiedon, kun kokouksen päätyttyä vihdoin vastaan puhelimeen. Kiireellä kotiin aiemmin päivällä putkimiehen antaman neuvon mukaan hankittu auton sisätilalämmitin matkassa. Hänen mielestään villat olivat ihan yhtä tyhjän kanssa. Sisätilalämmitin pitäisi paikat paremmin lämpimänä. (Vaikka suhteellisen hyvin oli ilman sisätilalämmitintä pysyneet viimeiset kymmenet vuodet. Vasta näiden kovien pakkasien jälkeen viime- ja tänä talvena oli jäähän saakka vesiputki ehtinyt. (-Talon myyjän kertoman mukaan toki) )

Vaan eipä hanat auenneet. Pikkupsen pulputtivat, mutta tyhjyyttään ainoastaan. Aamusella taas soittamaan lvi-yrittäjälle. Hänet jälleen tavoitin vasta muutaman soiton jälkeen. Hämmästyksekseni sain kuulla, että meillä käynyt lvi-asentaja oli sanonut ettei täällä mitään olisi asialle tehtävissä. -Hämmästyksekseni siksi, että ei hän lähtiessä ollut mitään sellaista kertonut. Ja vettäkin tuli ihan hyvin monta tuntia. Tämän kerrottuani yrittäjä lupasi asentajan kanssa miettiä putkistomme tilaa ja pyysi soittamaan iltapäivällä uudelleen. Kellon ollessa merkissä soitin kuullakseni, etteivät olleet toisiinsa yhteyttä pitäneet päivän aikaan. Diagnoosin tosin sain vedettömyyteemme. Ammatti-ihmisen valistumut mielipide on se, että yhtä vesihanaa lukuunottamatta talomme kaikki vesihanat ovat tukkeutuneet yht´aikaisesti. Tätä seikkaa kuten myös sitä, että tukkeutuneena on nähtävästi sitten myös pyykinpesukone, astianpesukone ja kaksi wc-pömttöä ihmetellessäni vastaus kuului: "Kyllä niin voi käydä." Sain tehtäväksemme ruuvata vesihanoista suuttimet irti ja putsata ne.

Jännittävää kyllä, mutta ihan riemusta kiljuen emme lähteneet kyseistä operaatiota suorittamaan. Jotenkin tuntuu siltä, että kun en itse saa putkea sulatettua, vaan haluan teettää sen alan ammattilaisilla, joilla on tietoa, taitoa ja työvälineitä työn tekemiseen, olen siis sekä osaamaton, että myös tyhmä. Vielä iltapäivän aikana soitin liikkeeseen uudelleen. Nyt olivat ehtineet jo haastella tilanteestamme ja sain kuulla, että kyllähän siellä putkessa oli jäätä ollut. Sovimme, että mikäli vettä ei aamulla tule, otan uudelleen yhteyttä.

Eihän sitä tullut, joten otin aamulla yhteyttä. Turhaan. Vasta iltapäivällä pääsin puhelemaan asiasta. Kerroin, että vettä ei tule ja selitin olevani aamulla lähdössä viikonlopuksi työmatkalle ja vaimon jäävän koirien kanssa kotiin, joten vedet olisi hyvä saada virtaamaan. Mikäli mitään katastrofia ei satu, niin ehkä seuraavana päivänä voisi onnistua -kuului lohduton vastaus.

Epäillen suhtauduimme kuitenkin perjantain aikana putkien sulattamiseen tällä asenteella. Perävalotakuu tuntuu pelottavan todelta tässä hommassa. Perjantain klo 16 jälkeen alkaisi kuitenkin viikonloppu. Päädyimme siihen -kun kerran paikallisesta apua jo toisena vuonna peräkkäin tuntuu aika nihkeästi saavan, että pyydämme sitä muualta. Soitinkin siis naapuripitäjään Parikkalan Putkitus -nimiseen yritykseen. Puhelimeen vastattiin ensi yrittämällä. Yhteystiedot otettiin ylös ja luvattiin palata asiaan pian. 20min kuluttua olivat järjestäneet asiat työmaalla niin, että yksi lvi-asentaja lähtee meille samalta istumalta.

Nyt toimii hanat taas! Aikaa tähän työsuoritukseen meni 3 minuuttia. Riitti, että poisti edellisen asentajan aiheuttaman tukoksen sisääntuloputken suulta.

Onneksi asiakas saa valita. Tuleva putkiremontti ei työllistä paikallista yrittäjää. Erään parikkalalaisyrityksen kylläkin. Lämpimästi -tai pitäisikö tässä asiayhteydessä sanoa -vuolaasti suosittelen.

1 kommentti:

  1. Pistä ihmeessä tämä tarina siihen aiempaan firmaan... tai paikalliseen lehtykäiseen.

    T-mu

    VastaaPoista