perjantai 25. maaliskuuta 2011

Vastarintaan!




Kohta puhutaan taas koulukiusaamisesta. Siitä on puhuttu paljon ja siitä pitää puhua paljon ja ihan niin kauan kun sitä esiintyy.
Paitsi puhua, pitää tottakai tehdäkin jotain. Uusin koulukiusaamisen kitkemiseksi aloitettu hanke on jo käynnissä.
Isosti hanke käynnistyy huhtikuun alkupäivinä jolloin avautuu hankkeen kotisivut osoitteessa ryhdyvastarintaan.fi (Siihen saakka osoite vie hankkeen fb-sivulle.)

Ihmisten välillä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Joskus ollan yhtä mieltä, joskus eri mieltä. Saatetaan ottaa yhteenkin, härnätä, kiusoitella. Niinhän sitä opitaan selvittelemään ja sopimaan.
Mutta kun tilanteet toistuvat samoille henkilöille uudestaan ja uudestaan, ei enää olla tekemisissä normaalin välienselvittelyjen kanssa vaan kyse on kiusaamisesta. Valitettavasti kouluissa kiusaamista ilmenee missä avoimemmin, missä kätketymmin. Kiusaaja(t) käyttää valtaansa ja alistaa kiusattua, joka on poikkeuksetta alakynnessä.

Kiusaaminen on usein ryhmässä tapahtuvaa. Kiusaaminen ei ole pelkästään kiusatun ja kiusaajan välinen asia. Kiusaajalla saattaa olla apureita, jotka rohkaisevat tätä toimimaan tai lähtevät herkästi mukaan kiusaamaan. Kannustajia ja komppaajiakin löytyy. Kiusatun kaveri yrittää puolustaa häntä ja saada kiusaajia lopettamaan kiusaamisen. Aivan liian usein näitä puolustajia on niin vähän, että he eivät saa ääntään kuulumaan niin, että sillä olisi jotain vaikutusta asiaan. Lisäksi lähellä -ja ainakin asiasta tietoisina- on joukko näennäisesti tilanteen ulkopuolella olevia, taustalla hiljaa pysyviä koululaisia, ehkä jopa omia luokkakavereita. Kiusaamisesta tietävä ja siitä vaikeneva usein tahtomattaan ja huomaamattaan on hiljaisesti mahdollistamassa kiusaamisen. Kukaties pelko siitä, että itse joutuisi kiusattavaksi auttaa pitämään suun kiinni. Näiltä hiljaisilta seuraajilta kiusaajat katsovat saavansa hiljaisen hyväksynnän -oikeutuksenkin kenties -toiminnalleen.

Näitä hiljaisia seuraajia - vierestä kiusaajia - Ryhdy vastarintaan -hanke pyrkii saamaan toimimaan aktiivisesti kiusaamista vastaan. Se, ettei tee asialle mitään vaikka kiusaamisesta tietää, on myös kiusaamista.

Toivottavasti tämä vastarintaliike saa jotain näkyvää aikaan. Toistaiseksi tehokkaimpia koulukiusauksen ehkäisijöitähän ovat olleet pienten, talousvaikeuksissa olevien kuntien päättäjät. Suljetuissa kouluissa ei kiusata enää ketään, olkoonkin että vasaran alle jäävät yleensä juuri ne koulut, joissa ei kiusaaminen isona ongelmana esiinny. Toivottavasti tällä uudella vastarintaliikkeellä sekä muilla koulukiusaamiseen puuttuvilla asennekasvatus- ja toimintamalleilla ja -hankkeilla saavutetaan samanlaisia tuloksia ilman, että kouluja täytyy tyhjentää. Ja pian. Ettei koulunkäynti olisi -eikä siitä tulisi -kenellekkään terveydelle vaarallista.

Hienot hankkeet jäävät kuitenkin unholaan, ellei koluissa ja siellä missä koululaiset kulloinkin ovat, tapahdu mitään. Älkääme siis mekään jääkö sivusta katsomaan vaan lähtekäämme mukaan vastarintaan!
°Se voisi tarkoittaa vaikka sitä, että koulussa pidämme huolta kavereistamme. Emme päästä syntymään tilanteita, joissa jotkut joutuvat viettämään koulupäivänsä yksin tai kiusattuna.
Otetaan kaikki mukaan. Tehdään asioita yhdessä.
°Se voisi tarkoittaa vaikka sitä, että muistamme kysyä lapsilta ja nuorilta, mitä heille kuuluu. Olemme kiinnostuneitä heidän arjestaan, heidän todellisuudestaan -heistä itsestään. Ja kuuntelemme ja kuulemme mitä kerrottavaa heillä meille on.
°Se voisi tarkoittaa vaikka sitä, että aktiivisesti kotonakin nostelemme kissoja pöydille. Puhumme asioista. Kipeistäkin. Kiusaamisistakin. Kiusattuna olemisesta, Kiusaajana olemisestakin. Ja siitä, miten kiusaamiseen tulisi reagoida.
°Vai voisiko se tarkoittaa vaikka jotain muuta. Mitä?
Sitä voimme miettiä vaikka MLL:n vanhempainnetin teksteihin syventyessämme.

Mutta ainahan jotain huomautettavaakin pitää löytää asioista. Ryhdy vastarintaan -hankkeen kuvauksessa kerrotaan kyseessä olevan hankkeen, joka haluaa aktivoida koulukiusaamisen vierestä katsojat. Voisikohan tuota sanamuotoa vähän rukata, ettei se jäisi elämään itseään vastaan takavuosien nälkäpäiväkeräyssloganin tavoin: "Toimi nälkää vastaan." Ja minä poikahan söin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti