sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista

Kyllä nyt kelpaa! Jokapuolelta kuuluu toinen toistaankin hienompia lauseita, sloganeita ja lupauksia. Luvataan tehdä Suomesta maailman paras maa perheille ja suomalaisesta työelämästä maailman parasta. Nuoria ei päästetä tippumaan koulutusjärjestelmän ulkopuolelle. Itämeri ja järvet puhdistetaan. Terveydenhuolto luvataan järjestää työterveyshuollon tasoiseksi kaikille. Maaseudun yrittäjien esteitä puretaan. Perusturvaksi luvataan 750€/kk ja minimipalkaksi 1500€/kk. Elintarvikkeiden arvonlisäverokin luvataan poistaa. Suomeen luvataan täystyöllisyys ja koko maa pysyy asuttuna. Suomesta luodaan eläinsuojelun mallimaa. Anonyymiä viestintää internetissä ei rajoiteta ja kehitysmaiden velatkin annetaan anteeksi.

Paljon muutakin saan äänestäjänä odottaa ääntäni vastaan saavani. Mutta ketä sitä sitten näistä äänestäisi? Ansaitseeko ääneni mieluummin se, joka lupaa kuun taivaalta, vai se joka lupaa jotain ihan muuta?

Siksikin on vielä haastavaa tämä pohtiminen, että pitäisi natsata sekä ehdokas että taustayhteisönsä, kun molemmille se arvokas ääneni menee. Vähemmällä pohtimisella pääsisi jos voisi antaa äänensä pelkästään joko ehdokkaalle tai puolueelle. Ihan tolkullisia ehdokkaita on jostain kumman syystä päättänyt valita puoluekannakseen jotain, jota juuri nyt en haluaisi olla tukemassa. Voi, minkä ovat tehneet. Toisaalta -sehän ei ole heidän ongelmansa, vaan yksinomaan minun.

Etelä-Savossa ehdokkaita on asettanut 14 puoluetta. Ehdokkaita on yhteensä 94. Enköhän minäkin sieltä sen omani löydä. Tuossa yläpuolella otsikon alla on näiden neljäntoista puolueen lupauksia. Pitääpä kohta lukaista ne uudestaan ja yrittää muistaa, mikä oli kenenkin. Pystynköhän? Epäilen etten.

Toistaiseksi näistä neljästätoista itseäni on lähestyneet työpaikalla kristillisdemokraatit ja kotiin asti infoa ovat lähettäneet perussuomalaiset ja keskusta. Keskustan ehdokkaat tulivat pääministerin johdolla myös ihan kuvien kanssa ihasteltavaksi tuohon tienvarteen. Lisää lähestymisiä on varmasti odotettavissa lähipäivinä.

Mutta yksi on ainakin varmaa. RKP:ta en äänestä. Sitä kun ei täällä Etelä-Savossa voi äänestää. On tämä seutu niin kaukana rannikosta kuitenkin.Näin pohjanmaalta tulleena tuntuu kuin jotain puuttuisi.

Yhtä ihmettelen vielä. Sitten en enää mitään: Joka puolueella on (omasta mielestään ainakin) hienoja ja yleviä lupauksia ja tavoitteita. Miksi niiden korostamisen ja esilläpitämisen sijaan aikaa käytetään toisten ajatusten mollaamiseen, vähättelyyn -vääristämiseenkin? Luulisi, että olisi hienompaa saada ihmiset puolelleen omien tavoitteiden myötä, kun toisten tavoitteiden mitätöinnin kautta. Vaan minähän en kylläkään tästäkään mitään tiedä, kun en ole ymmärtänyt politiikasta kiinnostua tarpeeksi. Herraa hyvää kiittäkää, iloiten ylistäkää -tästäkin syystä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti